Haptonomie praktijk Alkmaar - Marjon van Westen
 
Haptonomie houdt zich bezig met de leer van het aanraken en voelen. De mens raakt van nature aan. Wanneer een kind te weinig op liefdevolle wijze wordt aangeraakt, kan het de normale ontwikkeling verstoren. Het kind kan zich niet veilig gaan voelen en bouwt lichamelijke spanning op. Als het kind volwassen wordt kan het gevoelens niet herkennen en delen.
 
Aanraken is de meest directe vorm van communicatie. Datgene wat je voelt kun je door aanraking voelbaar maken. In deze maatschappij heeft aanraken, voelen en lichamelijkheid vaak niet meer de prioriteit. Als een mens niet kan huilen, bang of boos zijn, dan kan hij ook niet werkelijk blij zijn en genieten. 
 
Vaak negeren we signalen die ons lichaam afgeeft, omdat we hebben geleerd naar het verstand te luisteren. Dit kan uiteindelijk leiden tot gevoelens van onvrede, verstoorde relaties en het ontstaan of verergeren van lichamelijke en/of psychische klachten. 
 
Haptotherapie biedt de mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met ons lichaam en met wat het lichaam ons verteld over onszelf, over onze gevoelens en over hoe we omgaan met anderen en onze omgeving.